Odabrano zanimanje:
Mješač zvuka 3131264

Stopa zapošljavanja
Vrlo niska zapošljivost
Stopa: 0,00%
Trajanje nezaposlenosti


Brzina zapošljavanja
Svi nezaposleni
0%
0%
0%
Nezaposleni bez radnog iskustva:
0%
0%
0%
Po zanimanju Ukupno u RH %
Broj zaposlenih
0 2.800.850 0,0%
Broj nezaposlenih
0 289.429 0,0%
Broj nezaposlenih bez radnog iskustva
0 48.071 0,0%
Stopa zapošljavanja
,00% 91,61%
Stopa nezaposlenosti
,00% 15,90%
Bruto plaća
7.413,29 %

Kratak opis

Tonski/a majstor/ica snima, uređuje i emitira tonske snimke, realizira tonski dio emitiranja ili snimanja emisija, te po potrebi održava tonsku opremu. Tijekom snimanja provjerava funkcioniranje zvučnog sustava u skladu s tehničkim standardima i normativima.

Stopa zapošljavanja u Republici Hrvatskoj

(županije sa tamnijom nijansom boje imaju veću stopu zapošljavanja)
Rod
Inženjeri, tehničari i srodna zanimanja (3)
Vrsta
Inženjeri i tehničari tehnike i tehnologije (31)
Skupina

Obrazovno polje:

Područje rada:


Kratak opis

Tonski/a majstor/ica snima, uređuje i emitira tonske snimke, realizira tonski dio emitiranja ili snimanja emisija, te po potrebi održava tonsku opremu. Tijekom snimanja provjerava funkcioniranje zvučnog sustava u skladu s tehničkim standardima i normativima.

Potrebno obrazovanje

Stručno osposobljavanje / prekvalifikacija / stručno usavršavanje za zanimanje tonskog/e snimatelja/ice provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih.

Opis poslova

Prije početka snimanja tonski/a majstor/ica uspostavlja zvučni sustav s pratećim spojevima tehničkih sredstava (mikrofoni, pojačala, pultovi za miksanje, zvučnici itd.). Nakon podešavanja svih tehničkih standarda i normativa ispituje rad sustava. Njegov zadatak je i uspostava i provjera ozvučenja scene i gostiju prilikom snimanja emisija, smotri i događaja. Tijekom snimanja provjerava i podešava razine tona na tonskom pultu za miksanje. Oblikuje zvučnu sliku pri zahtjevnijim projektima i po potrebi brine o održavanju tehničke opreme. Snima u studiju, odnosno na terenu (javne priredbe, športski prijenosi, koncerti, prijenosi iz kazališta itd.). Po završenom snimanju, odnosno prijenosu ponovno uspostavlja prvotno stanje tehničkih sredstava.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Osim završene srednje škole za obavljanje zanimanja tonskog/e majstora/ice uredan sluh tj. razlikovanje jačine, boje i visine tonova, te razlikovanje željenih tonova od pozadinskog šuma. Nužno je znanje rada na računalu i poznavanje računalnog programa za editiranje zvuka. Poželjna je sklonost timskom radu, te uspješno podnošenje otežanih radnih uvjeta (noćna snimanja i snimanja na terenu). Kontraindikacije za obavljanje poslova tonskog/e majstora/ice su različita oštećenja sluha.

Uvjeti rada

Zanimanje tonskog/e majstora/ice podrazumijeva rad s promjenjivim radnim vremenom Radi se prema potrebi i u studiju i na terenu. Uvjeti rada na terenu mogu biti popraćeni nepovoljnim vremenskim uvjetima (vrućina, hladnoća, propuh itd.), ali i rizikom kod snimanja reportaža s opasnih terena.

Srodna zanimanja

Snimatelj/ica zvuka, snimatelj/ica slike; montažer/ka slike i zvuka, mješač/ica zvuka

Mogućnosti zapošljavanja

Tonski/e majstori/ce uglavnom se zapošljavaju u radijskim i televizijskim postajama.

Ostale informacije

Dodatne informacije mogu se dobiti u svim školama koje obrazuju kadrove iz područja elektrotehnike, u područnim uredima obrtničkih komora i na lokalnim televizijskim i radio postajama. Više informacija možete dobiti i na službenim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
 
 
 

O projektu:

Kategorije:

Linkovi:

Molimo pričekajte...